ΤΡΙΠΟΛΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

 

ΤΡΙΠΟΛΗ – ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

(ευχαριστούμε τον συνχωριανό μας Τάκη Βέρρο για το άρθρο που του δανειστήκαμε)

Βόρεια της Τρίπολης, σε παράκαμψη του δρόμου προς Αρχαία Ολυμπία, βρίσκεται η Αρχαία Μαντινεία »Πτόλις» (13 χμ). Σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος. Σώζεται το αρχαίο θέατρο και μέρος του τείχους της. Απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο ο ναός της Αγίας Φωτεινής ξεχωρίζει για τον πρωτότυπο ρυθμό του.

Συνεχίζοντας το δρόμο από Τρίπολη προς Αρχαία Ολυμπία υπάρχει το χωριό Κάψια (15 χμ.). Εδώ ανακαλύφτηκε ένα περίφημο σπήλαιο με πλούσιο διάκοσμο και σπάνιους χρωματισμούς. Έχει μήκος 380μ. Δεν έχει ακόμη αποδοθεί στο κοινό για να το επισκεφτεί.

Το επόμενο χωριό, ο Καρδαράς (18χμ), έχει συνδεθεί με την Οστρακίνα το Χιονοδρομικό κέντρο της Αρκαδίας. Ο δρόμος προς την Οστρακίνα είναι παράκαμψη του κεντρικού άξονα, μέσα από τον Καρδαρά με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Μετά την Οστρακίνα ο δρόμος συνεχίζει μέσα στο ελατοδάσος για να φτάσει στη Βυτίνα. Διαδρομή ιδιαίτερης ομορφιάς.

Πάνω στον κεντρικό άξονα υπάρχει το Λεβίδι (25χμ). Κοντά στο παλαιό βυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας βρισκόταν η αρχαία Ελυμία με το ναό της Υμνίας Αρτέμιδας. Λειτουργεί το μουσείο του πρώτου πολιτικού που ανακήρυξε την Α΄ Ελληνική Δημοκρατία, του Αλέξανδρου Παπαναστασίου.

Παράκαμψη του δρόμου προς τα δεξιά οδηγεί στον Ορχομενό και την Κανδήλα. Η αρχαία ακρόπολη του Ορχομενού βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Σώζεται το αρχαίο θέατρο και μέρος του τείχους.

Η Βλαχέρνα είναι το επόμενο χωριό πάνω στον κεντρικό δρόμο. Μιά παράκαμψη δεξιά οδηγεί στη Χωττούσα και τη Λίμνη. Μια άλλη παράκαμψη μισό χιλιόμετρο πιο κάτω περνά από την Παναγίτσα, και το Δάρα με κατεύθυνση την Αχαΐα. Τα γύρω χωριά της ευρύτερης περιοχής είναι η Καμενίτσα, (νεολιθικός οικισμός), το Καρβούνι, το Αγρίδι, το Πράσινο, το Δρακοβούνι, το Θεόκτιστο και η Κώμη.

Προχωρώντας νοτιοδυτικά τον κεντρικό δρόμο συναντάμε ένα από τα ωραιότερα χειμερινά θέρετρα της Ελλάδας, τη Βυτίνα. Πολλές διαδρομές μπορούν να γίνουν εδώ μέσα από το δάσος. Αξιόλογη εκείνη για την Αλωνίσταινα. Μια πολύ όμορφη διαδρομή περνά από το Πυργάκι την Ελάτη και στη μεγάλη διασταύρωση αριστερά για το Χρυσοβίτσι ή δεξιά για τη Στεμνίτσα, Δημητσάνα. Όμορφη είναι και η διαδρομή από τη Βυτίνα μέσα από τη Νυμφασία με προορισμό την Ι.Μ. Κερνίτσας.

Η πηγή του Καμπέα, με τα γάργαρα νερά της, ξεδιψά τον ταξιδιώτη, ενώ μπορεί να επισκεφτεί μετά από παράκαμψη του δρόμου το Βαλτεσινίκο τα Μαγούλιανα, τη Μυγδαλιά, την Κερπινή, το Δρακοβούνι και το Θεόκτιστο.

Στη διασταύρωση της Καρκαλούς ο δρόμος αριστερά οδηγεί στη Δημητσάνα (67χμ) χτισμένη σε δυο λόφους πάνω από το Λούσιο ποταμό, στα νερά του οποίου λούστηκε ο Δίας όταν ήταν μωρό. Είναι Πατρίδα του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ και του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Μεγάλη η προσφορά της στους αγώνες του έθνους. Έχει βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα καθώς και Λαογραφικό μουσείο. Στην περιοχή του Αγιάννη λειτουργεί μουσείο υδροκίνησης. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει η Μονή Αιμυαλών, η Μονή Τιμίου Προδρόμου, η Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό σχολειό, οι μπαρουτόμυλοι, το ιερό του Ασκληπιού στην αρχαία Γόρτυνα. Ο δρόμος που συνεχίζει δυτικά περνά από τη Ζάτουνα, συνεχίζοντας μέσα από τη Μελισσόπετρα, την Αράχωβα, το Ράφτη, το Παλούμπα, τον Παπαδά, το Λιθαρό ( Μερκίνιζα), τα Καλύβια, [ή το Σαρακίνι, τη Λυσσαρέα (Μπουγιάτι), τα Όχθια (Καρασάνι), το Αγιονέρι,(Μπέτσι)], τα Λουτρά, τη Λιοδώρα (Τσούκα) το Κοκλαμά και το Λιβαδάκι (Τσάρεσι) για να φτάσει στην Ηλεία.

Μερικά χωριά που μπορεί κανείς να επισκεφτεί και είναι κοντά στον προαναφερόμενο οδικό άξονα είναι: Ο Βλόγγος, του Μάρκου, ο Ατσίχολος, το Παλαιόκαστρο, η Παναγιά (Ζέρζοβα), η Ριζοσπηλιά, η Αγάλω, ο Κοκοράς, τα Κακουρέικα.

Το Ψάρι, το Λυκούρεσι, του Σέρβου, οι Αράπηδες, η Κοκινοράχη (Μπούζα), η Αετοράχη, η Τουθόα (Τσίπολη).

Τα Σαρλέικα, τα Δημέικα, τα Νταρέικα, ο Παρνασσός (Μπρατίτσα), ο Λώτης, το Πυρρί, ο Αγιάννης (η Αρχαία Ηραία).

Το Χρυσοχώρι (Βλάχοι), του Γαραντζινού, το Καστράκι (Ρένεσι), το Φαναράκι (Μπέχρου).

Η Καπελίτσα και η Τριποταμιά.

Συνεχίζοντας από τη διασταύρωση της Καρκαλούς τον κεντρικό δρόμο φτάνουμε στα Λαγκάδια ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Αρκαδίας. Έπειτα συναντάμε το Λευκοχώρι, το Σταυροδρόμι, και η διασταύρωση δεξιά μας οδηγεί στο Βυζίκι, τα Τρόπαια και στο Κάστρο της Άκοβας, το Περδικονέρι, τη Λίμνη του Λάδωνα και την Πουρναριά. Μια άλλη διαδρομή από τα Τρόπαια οδηγεί στο Σπάθαρι, το Βούτσι, τη Δήμητρα, τη Βάχλια,την Κοντοβάζαινα, το Βελημάχι και οι Παραλογγοί, ενώ μια άλλη διαδρομή περνά από το Μοναστηράκι στο Βιδιάκι. Από το Σταυροδρόμι συνεχίζοντας περνάμε, μετά τη διασταύρωση προς Δόξα, το Καλλιάνι, το Τουμπίτσι, τη Δάφνη, την Μπερτσιά με τα γάργαρα νερά των πηγών της μέσα στα αιωνόβια πλατάνια, το Κοκλαμά, το Λιβαδάκι και από εκεί ο δρόμος οδηγεί, μετά τη γέφυρα του Ερύμανθου, στην Ηλεία για επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία.

Χωριά της ευρύτερης περιοχής που μπορεί να επισκεφτεί κανείς είναι: η Τουθόα, οι Ράχες, η Χώρα, το Νεοχώρι, και η Τρανή Λάκα