↑ Επιστροφή σε Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ιστορικό Συλλόγου

Ευαγγελίστρια: Μεγαλόπρεπη και επιβλητική, στέκεται ανάμεσα στο παλιό και στο νέο

Ο Προοδευτικός Σύλλογος Νεστάνης είναι από τους παλαιότερους Συλλόγους που ιδρύθηκαν στην πατρίδα μας. Επίσημα αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Τρίπολης το έτος 1925. Όμως η ιδέα και η προεργασία είχε ξεκινήσει από το 1924 και μάλιστα στην αρχή, οι παπούληδές μας, τον ονόμασαν «αλληλοβοηθητικόν»!
Έτσι ξεκίνησε, και είχε σκοπό να βοηθάει τους αναξιοπαθούντες συγχωριανούς, που για τον άλφα ή βήτα λόγο ευρίσκοντο σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Όμως, πρωτού καλά-καλά αναγνωριστεί ως αλληλοβοηθητικός, κάποιοι φωτισμένοι προοδευτικοί νέοι έριξαν την ιδέα να διευρύνει ο σύλλογος τους ορίζοντές του και να συμπεριλάβει κάθε προοδευτικό και πολιτιστικό τομέα, όπως: αναδασώσεις του περιβάλλοντος χώρου, ύδρευση της κωμόπολης, αθλητικές δραστηριότητες, καλλωπισμούς και δημιουργία πλατειών, κ.α.

Η «Καλλιρόη Βρύση» στο έμπα του χωριού. Έργο των ξενιτεμένων παιδιών της Νεστάνης.

Έτσι λοιπόν, το υπό προετοιμασία καταστατικό τροποποιήθηκε και διερύνθηκε, συμπεριλαμβάνοντας στα άρθρα του πολλούς τομείς που επέβλεπαν στον εξωραϊσμό, τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων, καθώς και την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου.Ενθουσιώδεις νέοι, με όρεξη και μεράκι, ανέλαβαν να υλοποιήσουν και να φέρουν εις πέρας το βαρύ, για τους ώμους τους, αυτό φορτίο. Εργάστηκαν με ζήλο και ενθουσιαμό όλοι μαζί και με τους παλαιότερους που υιοθετούσαν τις ιδέες τους για την επίτευξη των υψηλών στόχων. Έτσι μπόρεσαν, με τη συνεργασία και του Συλλόγου των Τσιπιανιτών του Σικάγο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, λίγο αργότερα και άλλων ξενιτεμένων και φυσικά με τη συνεργασία και τη συμπαράσταση της Κοινότητας, να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ύδρευση της Κωμόπολης από τις πηγές του Μεργελιού (Αρτεμισίου), πολύ μεγάλο έργο για την εποχή του.

Το άλσος στην Ανάληψη…

Η αναδάσωση του λόφου της Πανηγυρίστρας και αργότερα όλων των πέριξ της Νεστάνης χώρων, έργο αξιόλογο και σπουδαίο, η δημιουργία της Κεντρικής Πλατείας και η δενδροφύτευσή της, η αγορά και η αξιοποίηση του αθλητικού γηπέδου στο Στοχό, η ανέγερση της επιτύμβιας στήλης στο Μύτικα εις ανάμνησιν της σπουδαίας μάχης της Γράνας, όπου πολέμησαν και πολλοί Τσιπιανίτες – Νεστανιώτες, που χρηματοδοτήθηκε από τον Προοδευτικό Σύλλογο και ένα σωρό άλλα έργα κατά το πέρασμα των χρόνων είναι έργα του Συλλόγου μας, όπως το τουριστικό περιπτεράκι στο λόφο της Πανηγυρίστρας, διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, θεταρικές παραστάσεις, γιορτές προς τιμήν των ξενιτεμένων μας, αναβιώσεις εθίμων, κ.α.
Και όλα αυτά επιτεύχθηκαν με πολλή προσωπική εργασία και σκληρούς αγώνες των μελών του Συλλόγου αλλά και τη βοήθεια των κατοίκων της Κωμόπολης, χωρίς κεφάλαια, με τις πενιχρές εισφορές των μελών και ελαχίστων προσφορών.
Ο Προοδευτικός Σύλλογος δεν παύει να είναι το «λάλο ύδωρ» των αρχαίων, για την όμορφη Νεστάνη και τους κατοίκους της.

Από το αρχείο του Αλεξ. Παπαγιάννη
Εκπαιδευτικού – Συγγραφέα
 

Άποψη από το Περίπτερο του Προοδευτικού Συλλόγου στην Ανάληψη…